Σπουδές
– Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (στο 5ο και 6ο έτος των σπουδών αρίστευσε επιτυγχάνοντας μέσο όρο βαθμολογίας 9,5/10)
– Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Καρδιολογική Νοσηλευτική», Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
– Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
– Διδακτορικό Δίπλωμα, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
– Μετεκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
– Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
– Εξελέγη ομόφωνα σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες (Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Καθηγητής) στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
– Εργάστηκε στην A’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο) και διετέλεσε Υπεύθυνος της Μονάδας Αθηροσκλήρωσης και της Μονάδας Βιοχημική, Ανοσολογική και Μοριακής Βιολογίας στην ίδια κλινική.
– Ίδρυσε και είναι Υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου «Καρδιά και Διαβήτης» για την παρακολούθηση ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από καρδιολογικό νόσημα και σακχαρώδη διαβήτη
– Πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση και λειτουργία της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», στην οποία υπηρετεί
– Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Καρδιά και Διαβήτης» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας
Διεθνής Παρουσία
– Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Cardiovascular Division, Boston, MA (2015-2016)
– Επιστημονικός συνεργάτης στο Harvard – MIT Biomedical Engineering Center, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA (2015-2017)
– Μέλος του Συμβουλίου Εποπτείας της Έρευνας για τις ακαδημαϊκές μονάδες του Νοσοκομείου Brigham and Women’s / Harvard Medical School (2016).
– Επιστημονικός συνεργάτης μέχρι και σήμερα του Vascular Profiling Research Group στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.
Διοικητικό Έργο
– Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2023-)
– Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2021-2023).
– Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2019 – 2021)
– Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» (2019-2021).
– Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Καρδιομεταβολική Ιατρική», Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
– Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
– Έχει διατελέσει για πολλά έτη εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
Εκπαιδευτικό Έργο
– Οργάνωσε και διδάσκει το προπτυχιακό κατ’επιλογήν μάθημα «Μοριακή Καρδιολογία» επί 14 συνεχόμενα χρόνια και είναι υπεύθυνος του συγκεκριμένου μαθήματος από το 2011.
– Διδάσκει σε 6 προπτυχιακά μαθήματα και 5 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ερευνητικό και Συγγραφικό Έργο
Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη:
– Μοριακή Καρδιολογία,
– Αθηροσκλήρωση,
– Ενδοθηλιακή λειτουργία
– Σακχαρώδη Διαβήτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Είναι συγγραφέας (ή συν-συγγραφέας) σε πάνω από 360 δημοσιεύσεις μετά από κρίση (peer-review) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (Journal of American College of Cardiology, International Journal of Cardiology, Current Medicinal Chemistry, κα.) με συνολικό δείκτη απήχησης Impact Factor > 1.400, και περισσότερες από 14.000 αναφορές (citations) (h-index 58). Είναι Section Editor για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στο διεθνές βιοϊατρικό περιοδικό Current Medicinal Chemistry (IF: 4.740). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει την επιμέλεια και σύνταξη 20 βιβλίων και συγγραμμάτων Καρδιολογίας. Η μελέτη στην οποία υπήρξε πρώτος συγγραφέας της Ιατρικής Σχολής του Harvard και της Mayo Clinic και δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό JACC (IF: 24.090) επελέγη το ίδιο έτος ως μία από τις 100 καλύτερες δημοσιεύσεις στην καρδιολογία.
Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε σημαντικά διεθνή συνέδρια του εξωτερικού και οι παρουσιάσεις (abstracts) των εργασιών του υπερβαίνουν τις 200. Αρθρογραφεί εκτενώς στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για ιατρικά θέματα της ειδικότητας του καθώς επίσης και γενικότερα θέματα εκπαίδευσης.
All Sessions by Σιάσος Γεράσιμος
Ομιλία Γεράσιμου Σιάσου, Πρύτανη, ΕΚΠΑ
Ομιλία Γεράσιμου Σιάσου, Πρύτανη, ΕΚΠΑ
Επιστροφή στο συνολικό πρόγραμμα