Κατής Δημήτρης
Ίσως, είναι ο πιο πολυβραβευμένος Έλληνας συνθέτης- εξ Ελλάδος- στην Αμερική, στο χώρο της επικής ορχηστρικής/συμφωνικής progressive μουσικής σύνθεσης, διατηρώντας όμως ένα χαμηλό προφίλ. Πρόσφατα έγινε και διεθνώς πολλαπλά βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογραφος με την μεγάλου μήκους ταινία του Broken Circle.
Πρόκειται για τον συνθέτη, σκηνοθέτη & δημοσιογράφου Δημήτρη Κατή, γνωστό στη χώρα μας από τη δεκαετία του 90 με το τραγούδι του «Κάνω Μια Ευχή» και το δημιούργημά του, το επικό χέβυ ροκ συγκρότημά του οι «Εξόριστοι», ιστορικά τεκμηριωμένο ως το πρώτο και το μόνο ροκ/μεταλ συγκρότημα στην Ελληνική ροκ και μεταλ σκηνή που κατέκτησε πλατινένιο δίσκο με την ΕΜΙ με πωλήσεις πάνω από 70.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα η πλατίνα δεν υπερβαίνει τις 10.000. Ο Δημήτρης Κατής δημιούργησε το πρώτο Ελληνικό μεταλ/ροκ συγκρότημα με Ελληνικό στίχο και θεματολογία που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην Ελληνική μυθολογία και ιστορία.Γνωστός, επίσης για την πρώτη τηλεοπτική μουσική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), αφιερωμένη στη ροκ και μεταλ μουσική, τη θρυλική
«Μetalmania» 1990-1993 και παρουσιαστής της μουσικής εκπομπής «Star Club» στην ΕΤ2. Γνωστός κι ως «ο άνθρωπος που έβαλε το heavy metal στις οθόνες των σπιτιών μας».
Από το 2007 έως και σήμερα ο συνθέτης έχει στην κυριολεξία σαρώσει τα μουσικά βραβεία και όχι μόνον, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα οι τιμητικές διακρίσεις για την διεθνή προσφορά του στον πολιτισμό μέσω της μουσικής του είναι πολλαπλές.
Τo επικό-λυρικό μουσικό του έργο “Πύρινη Πορεία – από τη Γένεση στην Ευρώπη” βρίσκεται επίσημα από το 2001, με ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Σχολείου.
Το 2005 ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gunter Ferheugen είχε στείλει προσωπικό γράμμα στον συνθέτη που τον συγχαίρει προσωπικά για το μουσικό του έργο «Εurope – Hymn and Duty» Ένα έργο, που μουσικά και λυρικά, εξιστορεί την πορεία και εξέλιξη της Ευρώπης μέσα στην ιστορία.
Το 2007, Η Συμφωνική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κιέβου ερμηνεύει και ηχογραφεί το μουσικό έργο του συνθέτη με τίτλο “Arrogance and Fear” που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και η πρώτη μετάδοση έλαβε χώρα στο NPR (national public radio). Διεθυντής ορχήστρας ο αείμνηστος Robert Ian Winstin, μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας της Πράγας & Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τεχνών του Σικάγο. Ο μαέστρος χαρακτηρίζει τον Δημήτρη ως «one of Europe’s best new classical music masters» (έναν από τους καλύτερους σύγχρονους κλασσικούς συνθέτες της Ευρώπης).
Το 2007 βραβεύεται με το 1ο βραβείο από τα “Los Angeles Music Awards” (Best classical composer). H εκδήλωση έγινε στο ‘Henry Fonda Music Box Theatre’, ένα από τα διασημότερα θέατρα, στη «Λεωφόρο της Δόξας» (Walk of Fame), στο Χόλιγουντ, παρώντος – στο ίδιο τραπέζι – του τότε δημάρχου του LA, Antonio Villaraigosa. Από την ίδια διοργάνωση είχε βραβευτεί και ο Slash o κιθαρίστας από τους “Guns n’ Roses”.
Την άνοιξη του 2008, το διάσημο αμερικανικό περιοδικό “Billboard”, βραβεύει τον Δ.Κατή στο Μπράνσον του Μιζούρη (γνωστό ως ‘the entertainment capital’), στα πλαίσια τών μουσικών βραβείων “Billboard World Song Contest”. Παίρνει το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Electronica» με το έργο του «Gathering of the tribes». Το 2011 όμως, το “Billboard” ξαναβραβεύει τον Δημήτρη αυτή τη φορά με το 1ο βραβείο στην ίδια κατηγορία με το έργο του «Running Wild».
Το φθινόπωρο του 2008 περιοδεύει σε όλη την Αμερική από πολιτεία σε πολιτεία γράφοντας τη μουσική στην αρχαία τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη και βραβεύεται από την AHEPA, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, με το «Βραβείο Ελληνισμού», για την εξαιρετική ποιότητα της μουσικής του. Στη συνέχεια βραβεύεται στο Portland του Maine με το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον δήμαρχο Ed J. Suslovic.
Tην ίδια χρονιά τα βραβεία συνεχίζουν να πέφτουν σα βροχή, το Νοέμβριο, σαρώνει το Χόλιγουντ εκ νέου και πιό δυναμικά. Οι οργανισμοί, Hollywood F.A.M.E Award και ‘Los Angeles Music Awards’ από κοινού τιμούν τον συνθέτη Δημήτρη Κατή ως “Best International Composer 2008”, προσφέροντάς του του «Άστρο του Χόλυγουντ» σε μορφή πλαισιωμένου Βραβείου. Το ίδιο βραβείο έλαβε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμη Κάρτερ και ο θρύλος της Ροκ, Ρόνι Τζέημς Ντίο. To ίδιο βράδυ σε άλλη εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου, πάλι στο Χόλυγουντ μερικά τετράγωνα πιό κάτω, πάλι στη «Λεωφόρο της Δόξας», το party συνεχίζεται. Στην αίθουσα «Τhe Highlands» στο διάσημο Kodak Theater Block, ο συνθέτης παίρνει το 1ο βραβείο «Best Classical / Orchestral artist» από τον οργανισμό “Hollywood Music Awards”.
Το καλοκαίρι του 2008, το «Μορφωτικό Ίδρυμα» της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), τίμησε τον μουσικοσυνθέτη, δημοσιογράφο και μέλος της Ενώσεως, Δ.Κατή, για το διεθνές μουσικό του έργο και τις διεθνείς διακρίσεις, στη γνωστή αίθουσα της ενώσεως, αίθουσα Καράντζα. O γνωστός ποιητής και διανοούμενος Δημήτρης Ιατρόπουλος χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Κατή ως τον «συνεχιστή του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως ακριβώς ο τελευταίος είναι συνεχιστής του Μίκη Θεοδωράκη, όλοι με
20-25 χρόνια διαφορά περίπου ο ένας από τον άλλον».
Επίσης, το 2008 τον βραβεύει με πιστοποιητικό εκτίμησης η «Ελληνική Ομοσπονδία της Βορείου Καλιφόρνια» για τη μουσική του στις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Για τον ίδιο λόγο, Το «Ελληνο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο» της Φιλαδέλφειας στην Πενσιλβάνια, τιμά. με ευγενές αφιέρωμα τον συνθέτη Δημήτριο Κατή.
Επίσης έλαβε το ψήφισμα το λεγόμενο «Resolution» από το συμβούλιο της Κομητείας του Delaware για την καλλιτεχνική του και πολιτιστική προσφορά μέσω του θεατρικού έργου ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη.
Βραβεύεται το ίδιο έτος, από την AHEPA, στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, με το «Βραβείο Ελληνισμού», για την εξαιρετική ποιότητα της μουσικής του και την προσφορά του στον Ελληνισμό μέσω αυτής.
Την επόμενη χρονιά, ο Δήμαρχος της Πόλης των Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης τιμά τον Δημήτρη Κατή στο Δημαρχείο προσφέροντάς του τιμητική πλακέτα ως «αναγνώριση για την προσφορά στην προαγωγή του Ελληνικού πνεύματος παγκοσμίως».
Μαζί με την διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφο RITA COSBY, το 2009. ο Δημήτρης Κατής βραβεύεται από τα ARTEMIS AWARDS του “Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών”, στο Ζάππειο Μέγαρο, σε μία πανέμορφη εκδήλωση, στην οποία τότε έγινε και η πρεμιέρα του μουσικού του έργου “300 Spartans”. To ίδιο βραβείο είχε λάβει και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και υποψήφια για την Προεδρία, HILLARY CLINTON.
O Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα (επί Ομπάμα), Daniel V.Speckhard τον βραβεύει με το ειδικό βραβείο μουσικής για το μουσικό του έργο και την καλλιτεχνική του προσφορά στον Δυτικό Πολιτισμό, μέσω του Ελληνικού Πνεύματος. Η τελετή έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. Την Τελετή παρουσίασε η διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος Rita Cosby, το καλοκαίρι του 2010.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) τιμούν τον συνθέτη για το έργο του “300 Σπαρτιάτες” και “Ευρώπη, ύμνος και χρέος” & γενικότερα το διεθνές ορχηστρικό του έργο – μέσω του Ευρω Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών – με την εκτύπωση 10 έγκυρων Γραμματοσήμων πραγματικής αλλά και συλλεκτικής αξίας .
To 2017 το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ” βράβευσε τον Δημήτρη Κατή με
“ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΌ ΕΚΤΙΜΉΣΕΩΣ” στο 8ο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο, στο “ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΑΘΗΝΏΝ”, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Το 2018 ο Έλληνας πρέσβυς Νίκος Δ.Κανέλλος στο Αζερμπαϊτζάν, βραβεύει τον Δημήτρη Κατή στην πρωτεύουσα Μπακού για την προσφορά του στην προαγωγή του ελληνικού/δυτικού πολιτισμού, μέσω της μουσικής και των τεχνών, ύστερα από μεγαλειώδη συναυλία του συνθέτη/δημοσιογράφου, στο Μπακού.
O θρυλικός Steve Williams μάνατζερ του επίσης θρυλικού Miles Davis λέει για τον Δημήτρη:
«Το έργο του, “300 Spartans: The Symphonic Rock Opera”, αποτελεί μια μουσική παραγωγή βασισμένη σε επικές συνθέσεις, που συνδυάζουν παραδοσιακά ελληνικά και ευρωπαϊκά χορωδιακά ύμνους με συμφωνικές και metal επιρροές, αποτυπώνοντας μοναδικά την κινηματογραφική του προσέγγιση στη μουσική.Ο Δημήτριος Κάτης παραμένει μια εμβληματική μορφή στη σύγχρονη διεθνή μουσική σκηνή, συνδέοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τον σύγχρονο κόσμο μέσω της μουσικής του δημιουργίας».
To 2022 ολοκληρώθηκε η πρώτη κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους του Δημήτρη Κατή ως σκηνοθέτη/σεναριογράφου και παραγωγού, και η συνεχής πορεία της προς τα διεθνή φεστιβαλ είναι άκρως επιτυχής, καθώς ήδη έχει κερδίσει πολλές δεκάδες διεθνή κινηματογραφικά Βραβεία, Υποψηφιότητες, είναι πολλαπλώς Φιναλίστ, έλαβε Εύφημες, Μνείες και Επίσημες Συμμετοχές και προβολές στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από την Αυστραλία, την Ινδία, Ιαπωνία και το Μπουτάν, έως την Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Βρετανία, Ουγγαρία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η πορεία στα φεστιβαλ συνεχίζεται και την στιγμή αυτη ακριβώς έχουμε όλο και περισσότερες επιτυχίες σε πρωτα Βραβεία και Υποψηφιότητες και επίσημες συμμετοχές.
“Πρόκειται για μία δημιουργία και εθελοντική συνεισφορά του ίδιου του δημιουργού / δημοσιογράφου, Δημήτρη Κατή, καθώς και των συνεργατών του, μία προσφορά προς τον Ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο φιλοδοξούν δημιουργός και συντελεστές, όλοι τους μαζί ανιδιοτελώς, να διαφημίσουν και να προάγουν, σε ολόκληρο τον κόσμο και στα παγκόσμια κινηματογραφικά φεστιβάλ, μέσω της ταινίας αυτής.
Το Broken Circle είναι μία μεγάλου μήκους ταινία διάρκειας 139 λεπτών. Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ που τίμησαν την ταινία με 2 Πρώτα Βραβεία & 4 ακόμη Υποψηφιότητες για βράβευση, ήταν το περίφημο “ADOLPH ZUKOR International Film Festival”, προς τιμην του Ούγγρο-Εβραίου Αμερικανού, Adolph Zukor, Ιδρυτή, το 1916, της Paramount Pictures, της Μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Εταιρείας του Χόλυγουντ.”
ΤΙΜΗΤΙΚΌ ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΉΣ ΟΡΧΉΣΤΡΑΣ ΣΎΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΉΣ ΤΗΣ “Ε Ρ Τ” ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΈΤΗ ΔΗΜΉΤΡΗ ΚΆΤΗ. Οι “ΕΠΙΚΕΣ ΑΡΜΟΝΙΕΣ” του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΗ στο ERT ECHO (το ErtFlix της Μουσικής της ΕΡΤ).
“Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΉΣΤΡΑ ΣΎΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΉΣ ΤΗΣ ΕΡΤ”, ερμηνεύει και ηχογραφεί ένα σημαντικό μέρος των Συμφωνικών Μουσικών συνθέσεων του Συνθέτη ΔΗΜΉΤΡΗ ΚΑΤΗ, ως ένα Τιμητικό Αφιέρωμα στον συνθέτη.
“Νιώθω ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ικανοποίηση που η “Ραδιοφωνία της ΕΡΤ και τα “Μουσικά της
Σύνολα” τιμούν το μουσικό μου έργο και την διεθνή μουσική μου διαδρομή”. (Δ.Κ.)
Ο Δημήτρης Κατής κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο της δημοσιογραφίας, της μουσικής και του κινηματογράφου, καθώς διατελεί:
• Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας “Αθανασίου Μπότση”, ενός εκ των πλέον καταξιωμένων φορέων στην υποστήριξη και εξέλιξη του δημοσιογραφικού έργου στην Ελλάδα.
• Επίσημο μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ “Tony Curtis International Film Festival”, συμβάλλοντας στην αξιολόγηση και την ανάδειξη κινηματογραφικών έργων διεθνούς κύρους.
• Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λιβαδειάς “MUSES FILM AWARDS – Levadia International Film Festival”, ενός φεστιβάλ με διεθνή απήχηση, το οποίο τιμά την τέχνη του κινηματογράφου και την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής παράδοσης.
• Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΑΠΟΛΛΩΝ”, μέσα από τον οποίο στηρίζει και προωθεί πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις, διατηρώντας ζωντανή την πολιτιστική ταυτότητα και την καλλιτεχνική έκφραση.
Οι ανωτέρω ιδιότητες επιβεβαιώνουν τη σημαντική συμβολή του Δημήτρη Κατή στην ενίσχυση και προαγωγή των τεχνών, της δημοσιογραφίας και του κινηματογράφου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
*Ο Δημήτρης Κατής έλαβε μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση το 2012, καθώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναγνώρισε επισήμως το μουσικό του έργο και τη συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό, εκδίδοντάς του την Ε11 (Alien of Extraordinary Ability in the Arts) μόνιμη κάρτα διαμονής (Green Card).
Η EB-1 Visa, στην οποία εντάσσεται η κατηγορία E11, αποτελεί μία από τις πλέον περίοπτες και απαιτητικές μεταναστευτικές θεωρήσεις εισόδου στις ΗΠΑ. Απονέμεται αποκλειστικά σε προσωπικότητες που μπορούν να αποδείξουν με αδιάσειστα στοιχεία ότι βρίσκονται στην κορυφή του τομέα τους, επιδεικνύοντας εξαιρετικές και μοναδικές ικανότητες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:
“Για να αποκτήσει κάποιος αυτή τη θεώρηση, πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετικός – όχι απλώς καλός. Δεν πληρούν όλοι τα κριτήρια.”
Οι E11 βίζες απονέμονται συνήθως σε διακεκριμένους καλλιτέχνες, κορυφαίους αθλητές, βραβευμένους επιστήμονες με Νόμπελ και επιφανείς δημόσιες προσωπικότητες όπως ο John Lennon, μεταξύ άλλων.
Αυτή η αναγνώριση αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του έργου του Δημήτρη Κατή, το οποίο έχει επηρεάσει καθοριστικά τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού και των τεχνών.