Πλειώνης Μανώλης

SpecialityΠρόεδρος, Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Μανώλης Πλειώνης είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (από τον Ιανουάριο του 2017), Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φυσικής), Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Συντονιστής του Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή-CLIMPACT (το οποίο έχει προταθεί για το διεθνές βραβείο EarthShot 2022, 2023 και 2024 από το Institute of Sustainable Development of the European Public Law Organization), μέλος της Ελληνικής Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστημικής Επιστήμης (ESSC-ESF) για δύο θητείες, πρώην Πρόεδρος της Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Βιώσιμης Κινητικότητας (2020-2023), πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του ΝΟΗΣΙΣ. Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου «The Ultimate XMM Extragalactic X-ray Survey (XXL)» και της Διευθύνουσας Επιτροπής της αντίστοιχης Διεθνούς Κοινοπραξίας καθώς και μέλος επιστημονικής επιτροπής της διεθνούς συνεργασίας: Cosmology with HII galaxies.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Πανεπιστήμιο του Sussex (Ηνωμένο Βασίλειο), υπό την εποπτεία του καθηγητή John Barrow. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο SISSA στην Ιταλία για περίπου 6 χρόνια, εκ των οποίων τα 2 ως EU Marie Curie Fellow (στο πλαίσιο του προγράμματος Human Capital and Mobility) και στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής ICTP για 1 χρόνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 ως Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου έφτασε στο ανώτατο επίπεδο του Διευθυντή Ερευνών και παρέμεινε μέχρι το 2012. Εκλέχθηκε Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2009 και ανέλαβε τη θέση του το 2012. Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής του ερευνητικού κέντρου Instituto Nacional de Astrofisica, Optica y Electronica (INAOE) του Μεξικού για 13 χρόνια (2002-2015).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Παρατηρησιακή Κοσμολογία, τη Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και την Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική, ενώ τα πρόσφατα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και συναφών φυσικών καταστροφών καθώς και σε πτυχές της διαστημικής επιστήμης.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικά άρθρα καθώς και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης και πολιτικής της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές. Είναι συγγραφέας με την Ανθή Κοσκινά του βιβλίου «Ελληνικό Δίκαιο του Διαστήματος» από τις εκδόσεις Springer Publishers https://link.springer.com/book/9783031728129, καθώς και συγγραφέας και επιμελητής του βιβλίου (στα ελληνικά) «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας: ένας οδηγός πλοήγησης», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, https://cup.gr/book/pseydoepistimes-kai-theories-synomosias/. Είναι επίσης ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Κλίμα και Κοινωνία» των Leichenko Robin, O’Brien Karen https://papazissi.gr/book-author/obrien-karen/.

Είναι κριτής επιστημονικών προτάσεων για την Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), το Υπουργείο Έρευνας & Καινοτομίας της Ισπανίας, την CONACYT του Μεξικού, το ΕΛΙΔΕΚ & τη ΓΓΕΚ. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής TAC του δορυφόρου ακτίνων Χ Chandra της NASA (AO-11) και του ESA XMM (AO-12, AO-13) και του τηλεσκοπίου 10m GTC των Καναρίων Νήσων, καθώς είναι κριτής επιστημονικών άρθρων πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων MNRAS, Astrophysical Journal, Astronomy & Astrophysics κ.λπ. Έχει οργανώσει 5 διεθνή συνέδρια Αστροφυσικής/Κοσμολογίας, ένα Διεθνές Μεταπτυχιακό Σχολείο και δύο Πανελλήνια Συνέδρια Κοσμολογίας (“Large-Scale Structure in the X-ray Universe”, 1999, “Multiwavelength Cosmology” 2003, “X-ray Surveys, “2007” Half a Century of X-ray Astronomy», 2012, «Hot Spots in the XMM Sky», 2016, «A Panchromatic View of Clusters of Galaxies and the LSS», 2005). Επίσης, έχει οργανώσει 2 εργαστήρια για τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών: τον Νοέμβριο 2017 με θέμα «Περιβάλλον, Χώρος, Φυσικές Καταστροφές», υπό την αιγίδα της ΓΓΕΚ και τον Νοέμβριο 2019 με θέμα: «Η Συμβολή των Ερευνητικών Κέντρων στη Διαχείριση Καταστροφών», σε συνεργασία με 10 άλλα Ερευνητικά Κέντρα υπό τον συντονισμό του ΕΑΑ (http://www.naturaldisasters.noa.gr).

Είναι μέλος της Editorial Board του International Journal of Modern Physics D, (http://www.worldscientific.com/page/ijmpd/editorial-board) και του Open Journal in Astrophysics (https://astro.theoj.org/) και εκδότης των ακόλουθων πρακτικών συνεδρίων: (α) Atlantic Sciences, Paris (ISBN 2-84394-227-6), (β) Κluwer ASSL Vol. 276, (c) Kluwer ASSL Vol. 301, (δ) Springer Lecture Notes in Physics, LNP Vol. 740.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (για 3 θητείες) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για περαιτέρω θητεία. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία» για μια θητεία.

All session
by Πλειώνης Μανώλης